Feministika karte

Oct 11, 2022 | stvaralaštvo

Tagovi:
Autor/ica: Alma Gačanin

S namjerom da ponovno analiziramo, dekonstruiramo i definiramo neke od osnovnih pojmova naspram kojih treba da se pozicionira današnja feministička misao i kritika, kreirali smo seriju Feministika karata koje koristimo kao alat koji će pokrenuti razgovore, oživjeti prostor razmjene i otključati potencijal zajedničkog mišljenja i akcije. Karte su kreirane za feminističke radionice, razgovore, ili neformalna ženska druženja. Prvi puta su korištene u sklopu Prvog zasjedanja Feministike, koje je organiziralo Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA, 26. juna 2022. u Sarajevu. 

Špil trenutno sadrži 10 karata u koloru. 

Svaka karta označava jedan pojam koji se veže uz emotivnu i fizičku stvarnost žena u javnom i privatnom prostoru: Drugarstvo, Zadovoljstvo, Seksualnost, Autoritet, Dokolica, Pubertet, Otpor, Starenje, Pare, Majčinstvo. Niz će rasti Na svaki od pojmova intervenirala je umjetnica Alma Gačanin ilustracijama koje će neke od nas navesti da odgovore potražimo u nešto drugačijem spektru, a druge ohrabriti da slobodnije progovore o sebi, svojim tijelima, strahovima, pozicijama i dilemama. Karte nas pozivaju da se u svakoj pronađemo i vidimo, a potom pronađemo i vidimo druge oko nas. Serija umjetničkih radova Alme Gačanin u fokus stavlja žensko tijelo ili neke njegove dijelove, ruke, usta, jezik, grudi, naglašavajući njegovu raznolikost, transformabilnost, multifunkcionalnost, potencijal i ljepotu, te ih pretvara u mitska bića svjesna vlastite moći. 

Ovo nisu obične karte za igru ili pak predviđanje budućnosti, iako budućnost uz njih možemo zajednički zamisliti. 

Kako koristiti karte? 

Ovisno o broju osoba, možete koristiti 2, 3 ili 4 špila karata. Svaka učesnica izvlači po jednu kartu. Kada je svaka učesnica dobila svoju kartu, u grupi se kratko predstavi (ukoliko se učesnice ne poznaju od ranije) i ovisno o karti koju je izvukla sa grupom podijeli vlastita opažanja, ideje, iskustva, reakcije ili sjećanja vezano uz pojam i ilustraciju na karti. 

Razgovor može moderirati jedna od osoba u grupi. 

Osnovno pravilo je pustiti svaku učesnicu da slobodno govori bez prekidanja i prosuđivanja. Svako žensko iskustvo je važno i svaki glas treba da se čuje.

U otvorenoj diskusiji učestvuju svi. Grupa može donijeti odluku da se oko nekih termina uspostave zajednička mišljenja, zaključci i ideje.

Koncept: Danijela i Andreja Dugandžić

Ilustracije: Alma Gačanin

Produkcija: Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA, Februar 2022. 

Udruženje za kulturu
i umjetnost - CRVENA
www.crvena.ba

Udruženje za kulturu
i umjetnost – CRVENA

KONTAKT

Ukoliko te već nismo kontaktirali, a želiš da daš svoj doprinos, molim te da nam pišeš na uredništvo@feministika.ba