Uvodnik: Rad i nerad

Apr 29, 2024 | Rad i nerad, temat, U fokusu

Autor/ica: Lejla Kalamujić

Drage čitateljice, dragi čitatelji,
čestitamo vam Praznik rada i uz čestitku dijelimo nekoliko tekstova s kojim otvaramo novi temat na Feministici pod nazivom “Rad i nerad”.

U prvom od njih ,“Živim za dan kada će radnice (u)stati”, donosimo vam razgovor Lamije Begagić s Mersihom Beširović, predsjednicom Sindikata radnica i radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH koji će danas, dok većina nas barem nakratko odmara, izaći na protestni prvomajski uranak. STBIH (1) je najaktivniji sindikat u Bosni i Hercegovini i većinski ga čine žene. Osim o protestu, u razgovoru s njegovom predsjednicom saznajte više o zakonima o radu, pravima radnica, radničkoj i sindikalnoj solidarnosti, štrajkovima, dosadašnjim uspjesima sindikalne borbe, ali i bitkama koje su pred radnicama.

A koliko je tijesna veza između “stati” i “ustati” protiv uslova rada koje nameće liberalni kapitalizam najbolje svjedoči sveprisutni sindrom sagorijevanja od posla. O ovom fenomenu poznatijem kao burnout za Feministiku piše Selma Delić. U tekstu “Sagorjela sam trčeći da ispunim očekivanja” autorica koncizno razlaže i objašnjava šta je to burnout, te kako ga na vrijeme prepoznati i reagovati na njegove simptome. Veoma smo zahvalne Selmi, što je s nama podijelila i svoju kratku priču “Oktopod”, u kojoj protagonistkinja rastrzana između zagušenosti besmislenim (2) poslom i nerealnim korporacijsko-marketinškim zahtjevima, doživljava egzistencijalnu iliti krizu smisla i potpuni fizički krah.

Potvrdu da je sloboda najskuplja kapitalistička riječ (3), posebno ako se radi o slobodnim umjetnicama, pronaći ćete u razgovoru koji je Tamara Zablocki vodila sa sociologinjom i istraživačicom Katjom Praznik, koja je svoj akademski rad posvetila feminističko-marksističkoj demistifikaciji stvaralačkog rada i pitanjima radničkih prava u području umjetnosti i kulturnih politika.

Za sad (ne i za kraj) donosimo vam i “Dnevnički zapis” koji je naša redakcija zaprimila od jedne bivše samostalne novinarke koja, nakon što je konačno uspjela riješiti radni status, svom dnevniku otkriva slatke užitke pobjede nad dugogodišnjim prekarijatom.

O radu i neradu ćemo još mnogo pisati u narednim mjesecima. Ako i vi imate nešto za podijeliti s redakcijom, pišite nam na urednistvo@feministika.ba.

Sretan nam Prvi maj, praznik radništva i radničkih prava, od kojih je danas izgleda najvažnije pravo na odmor. Praznik koji slavi borbu za pravednije društvo i ljudsko dostojanstvo!

Uz redakcijski pozdrav,

DA NAM ŽIVI, ŽIVI ODMOR!

(1) Sindikat radnica i radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine
(2) Čitajte “Bullshit Jobs” Davida Graebera
(3) Termin preuzet iz predstave “Sloboda je najskuplja kapitalistička reč” Olge Dimitrijević i Maje Pelević

Udruženje za kulturu
i umjetnost - CRVENA
www.crvena.ba

Udruženje za kulturu
i umjetnost – CRVENA

KONTAKT

Ukoliko te već nismo kontaktirali, a želiš da daš svoj doprinos, molim te da nam pišeš na uredništvo@feministika.ba