8. mart – nekad i sad

Mar 7, 2024 | 8. mart - nekad i sad, istaknuto, temat

Tagovi: 8. mart
Autor/ica: Lejla Kalamujić

Drage čitateljice, dragi čitatelji, 

danas je 8. mart! 

Dan u kojem tu pokraj nas stoje naše pretkinje, naša sjećanja, ali i naša nadanja.  

I zbog njih i zbog nas, u ovom osmomartovskom tematu odlučile smo skinuti prašinu sa stare i zaboravljene dnevne štampe, kako bismo kroz nju istražili historiju ženske borbe od prve proslave Osmog marta, održane u Radničkom domu u Sarajevu davne 1914. pa sve do 2000. godine. 

Razgovarale smo s nekim od najprominentnijih feminističkih aktivistkinja s našeg prostora – Sonjom Lokar, Radom Borić, Svetlanom Slapšak, Nelom Pamuković i Lepom Mlađenović, o tome kakva ih sjećanja vežu za Dan žena. 

A nismo zaboravile ni one na kojima svijet ostaje. Djevojčice uzrasta od 8 do 11 godina pitale smo: šta je njima 8. mart, znaju li otkad se obilježava, šta o njemu uče u školi i kako bi ga one voljele obilježiti… Neki odgovori, koje vam donosimo bez naknadne intervencije, bi vas mogli iznenaditi.

Kada je riječ o današnjim proslavama Dana žena, svjedoci smo dubokih razlika koje tu postoje. S jedne strane imamo protestne marševe širom regije, a s druge potpuni sunovrat u besmisao konzumerizma. Ruku na srce, da nismo odavde, ni same ne bismo vjerovale da se radi o istom prazniku. Stoga smo pokušale analizirati stanje i pronaći odgovor da li je tako samo danas ili su se neke podjele po pitanju obilježavanja 8. marta davno začele. 

Prije mjesec dana na društvenim mrežama smo počele sa tridesetodnevnim osmomartovskim izazovom. Ukoliko niste bile u prilici da ga ispoštujete, ne brinite, možete ga uraditi kada god poželite.

 

Za kraj vam obećavamo da ćemo o 8. martu pisati još mnogo i još dugo, a vas pozivamo da nam i vi pišete na urednistvo@feministika.ba

Čestitamo vam najborbeniji ženski praznik!

 

Uz redakcijski pozdrav, 

SLOBODA SVIM ŽENAMA SVIJETA!

Udruženje za kulturu
i umjetnost - CRVENA
www.crvena.ba

Udruženje za kulturu
i umjetnost – CRVENA

KONTAKT

Ukoliko te već nismo kontaktirali, a želiš da daš svoj doprinos, molim te da nam pišeš na uredništvo@feministika.ba