Lihtroza 1 – fanzin za slobodnu ženu

Oct 23, 2023 | stvaralaštvo

Autor/ica: CRVENA

Na Feministika radionicama u CRVENOJ u Sarajevu, grupa žena okupljenih u sada već operativnoj Lihtroza redakciji, od kraja augusta do početka oktobra 2023. radila je na novom broju feminističkog fanzina Lihtroza. Principi rada ostali su isti, neke rubrike su se ponovile, a neke uvodimo u ovom broju, čija je centralna tema femicid.  

Iz uvodnika

Drage čitateljice, 

vaša Lihtroza je ponovo s vama. Iznenađene ste? Nemojte biti, ona je tu zbog vas i nikad vas neće ostaviti na cjedilu. Pogotovo, ne sad, kad nas čim otvorimo oči dočeka vijest o još jednom FEMICIDU. U prvom broju smo pisale o tome da nigdje nismo sigurne. Da nas svakojaka nasilnička gamad, od bližnjih do nepoznatih, gazi, ponižava, zlostavlja, ubija … samo zato što smo žene i što im se može. Situacija je nažalost sve gora. Nasilje koje svakodnevno doživljavamo neće proći samo od sebe. Drage naše, OVO JE RAT protiv svih nas i naše slobode. Nema razlika, u ovoj borbi smo sve jednake. Nema nam druge, kad već neće društvo i država, moramo stati jedna uz drugu i odlučno viknuti NITI JEDNA VIŠE! 

Borit ćemo se svim raspoloživim sredstvima. U ovom broju ćete pronaći zanimljive tekstove i pisma redakciji, gomilu recepata kako da zgotovite svoje vještičje čini i kletve,  kao i nezaobilazan feministički horoskop. 

Lihtrozu smo ovog puta poslati na putovanje kroz vrijeme, kako bismo vidjele da ženama nikada nije bilo lako i kako smo sve naše bitke same izvojevale. Nju su jednako trebale i Eva i Lillith, i druge junakinje koje su se stoljećima borile protiv patrijarhata koji vreba iza svakog ćoška i iza svakog trona. Ovog puta, Lihtroza je imala neka nezavršena posla u srednjem vijeku, gdje se našla noktom uz lice bahatog i nasilnog vladara koji je volio rat i uzimao što mu je drago. Kako se proveo u susretu sa našom superjunakinjom pročitajte same ✊✊🏻✊🏼✊🏽✊🏾✊🏿. Uživajte i u ostalim sitnicama koje smo za vas pripremile. 

Budimo zajedno! Sve kao jedna!

Šta je LIHTROZA?

Otvorite li rječnik, vidjet ćete da na njemačkom licht rose označava svijetlorozu ili isprano rozu boju. Saznat ćete i da se u našem jeziku taj isti izraz odomaćio za kokuzluk i sirotinju. Ali nećete naći ono što mi, ipak, znamo. Jedna velika žena zvala se Roza, a licht je i svjetlo. Iz takvog proturječja, koje dobro oslikava žensku rastrganost između društvene obezvrijeđenosti i unutrašnje snage, ponikla je i naša superjunakinja koja svojim skrivenim moćima pomaže ženama u nevolji. Ona je naše svjetlo u tami. Naša snaga i oslobođenje. Neiscrpno polje solidarnosti i empatije. Ona je naš glas i razlog zbog kojeg je praviti ovaj fanzin bilo tako zabavno.

 

Lihtrozu možete u pdf formatu skinuti ovdje.

 

Udruženje za kulturu
i umjetnost - CRVENA
www.crvena.ba

Udruženje za kulturu
i umjetnost – CRVENA

KONTAKT

Ukoliko te već nismo kontaktirali, a želiš da daš svoj doprinos, molim te da nam pišeš na uredništvo@feministika.ba