Tridesetodnevni osmomartovski izazov

Feb 6, 2024 | propaganda

Drage drugarice i drugovi, ususret 8. martu priredile smo za vas tridesetodnevni izazov koji ćemo posvetiti učenju, istraživanju, djelovanju i slavljenju ženske borbe i ženskih postignuća.

Svaki dan ćete imate priliku naučiti nešto novo, podsjetiti se na značajne istorijske događaje, ponešto zapisati i podijeliti s drugima, vidjeti i čuti, govoriti i pjevati, te trenirati um i tijelo ususret borbenom prazniku žena. 

Raspored aktivnosti za svaki dan možete pronaći ispod, s tim da dane možete mijenjati prema vlastitom nahođenju!

Podijelite svoje iskustvo koristeći hashtag #FeministikaIzazov ili na urednistvo@feministika.ba.   

 

 

DAN 1 – Davne 1908. godine, 15.000 žena marširalo je ulicama New Yorka zahtijevajući bolje uslove rada i veću platu. Ujedinjene pod sloganom “Kruha i ruža“ u kojem kruh simbolizira ekonomsku sigurnost, a ruže bolju kvalitetu života ušle su u istoriju ženske borbe. Saznajte nešto o ovim događajima. ​​🍞🌹

DAN 2 – Upoznajte se s likom i djelom Clare Zetkin, njemačke socijalistkinje koja je odigrala ključnu ulogu u organizaciji prve međunarodne ženske konferencije 1910. godine. Pročitajte o istoriji “Dana žena” i podijelite svoje novostečeno znanje s drugima.

DAN 3 – Jedna od najvažnijih borbi je bila borba za pravo glasa žena. U zavisnosti od države u kojoj žive neke su ga ostvarile prije ostalih, te tako zacrtale put svim ženama u svijetu. Istražite žensku borbu za pravo glasa i naučite nešto o pionirkama poput Susan B. Anthony, Emmeline Pankhurst i Alice Paul. Žene Jugoslavije osvojile su pravo glasa još 1945. godine. Podsjetite se na njihove borbe i o tome razgovarajte sa drugaricama.

DAN 4 – Radna prava za žene rezultat su duge borbe koja se vodila i još uvijek vodi širom svijeta. Štrajkovi, protesti i druge akcije promijenile su tok istorije, pa je danas dobro podsjetiti se nekih važnih istorijskih događaja, poput Velikog štrajka iz 1909. u New Yorku, štrajka tekstilnih radnica u Lawrenceu 1912, štrajkova radnica po fabrikama svuda u svijetu i njihovim sindikalnim organizacijama. 

I kod nas je ova borba trajala od generalnog radničkog štrajka 1906. godine koji su započele radnice Fabrike duhana u Sarajevu, štrajkova radnica Ćilimare i onog radnica tvornice Ključ 1938. godine, koji je trajao punih 6 sedmica, preko borbe za osmosatno radno vrijeme i jednake plate za isti posao, do današnje borbe naših sindikalnih drugarica. Borba za radna prava nije završena, kao ni borba za zasluženi odmor. Razmislite o ovome danas, a potom odmorite. Zaslužile ste.

DAN 5 – Front na kojem su se žene borile za slobodno odlučivanje o svojim tijelima i općem zdravlju žena još je aktivan. Naša reproduktivna prava na stalnom su udaru, a pristup zdravstvenoj zaštiti, kontracepciji i higijeni još uvijek nemaju sve žene svijeta. O našim tijelima i dalje odlučuju drugi. Pravo na abortus osvojeno je davno, ali se osporava i ukida, čak i u “najvećim demokracijama”. Neka vam danas ne bude teško saznati više i podijeliti to znanje s drugima. Na kraju dana, budite zahvalne za slobodu koju smo naslijedile i volite svoja moćna tijela drage drugarice. Ukoliko ste u prilici preporučujemo vam da pročitate knjigu “Događaj” autorice Annie Ernaux. 

DAN 6 – Patrijarhat nije ostavio puno mjesta za žene u politici, ali su se ipak neke od njih usudile iskoristiti osvojeno pravo na političko učešće i odlučivanje. Nisu svi primjeri bili sjajni, ali je bilo onih koje su promijenile kurs politike. Otkrijte ih!

DAN 7 – Feministički pokret je nastajao i širio se preko granica. Raznolikost iskustava uveliko je određena geografijama, bojom kože, dubinom džepa i seksualnom orijentacijom, koliko uopće znate o tome? Bez njihove slobode, nema ni vaše. Naša borba je zajednička. Možda biste mogli napisati himnu našeg pokreta danas i poslati je u redakciju urednistvo@feministika.ba.   

DAN 8 – Danas je vrijeme za književnost. Izaberite neko feminističko štivo za čitanje. Pokrenite ženski čitalački klub ili se priključite već postojećem. Čitajte savremene autorice i upoznajte se sa ženskim pismom ili ponovo pročitajte klasike “Vlastitu sobu” Virginie Wolf, “Drugi spol” Simone de Beauvoir, nešto od Toni Morrison, Angele Davis, Marguerite Duras, Anais Nin ili neke druge važne spisateljice. Čitajte žene. Napišite i vi nešto i ukoliko želite i pošaljite nam na email: urednistvo@feministika.ba.   

DAN 9 – Žene su dale veliki doprinos i nauci, umjetnosti i stvaralaštvu. Pronađite i pogledajte film o životu neke muzičarke, umjetnice, naučnice ili spisateljice. Da li su u njemu prikazane vjerodostojno ili ne? Zašto? Svoja razmišljanja možete poslati na naš email: urednistvo@feministika.ba ili ih podijelite u razgovoru s drugaricama. 

DAN 10 – Okružene smo reklamama, porukama i sloganima koji često koriste žene i ženska tijela kako bi na njima zaradili i pomoću njih nešto nekome prodali. Kakve su te reklame? Šta one govore o ženama? Šta poručuju ženama? Kakav je prikaz žene i kakve poruke šalju mediji? Šta mislite o tome? Šta vaše drugarice misle? Razgovarajte, bojkotujte i djelujte.

DAN 11 – Jedanaesti dan ovog izazova iskoristite za posjetu nekim feminističkim blogovima i online platformama, pretplatite se na neki ženski časopis ili pokrenite vlastiti. Iz zemlje, čitajte i pratiti Sve su to vještice i Feministika.ba.

DAN 12 – Vrijeme je za muziku i ples. Poslušajte nezaboravnu Ninu Simone, Queen Latifah ili Peaches, ovisno o vašem muzičkom ukusu. Napravite playlistu vaših omiljenih muzičarki i feminističkih bendova. Podijelite listu sa drugima i isplešite se. I ples je otpor.

DAN 13 – Umjetnice i dizajnerice svoj su doprinos dale svakom protestu, štrajku i uličnoj akciji. Koji su vaši omiljeni protestni plakati, performansi, guerilla akcije i instalacije? Podijelite ih s nama preko urednistvo@feministika.ba, a do tada pogledajte neke iz naše kolekcije ovdje

DAN 14 – Feministički fanzini važan su medij feminističke propagande. Da li ste nekad čitale neki feministički fanzin? Ako jeste, recite nam koji? Da li ste ikada s drugaricama napravile svoj? Skinite i podijelite vaš najdraži fanzin s drugim ženama i slavite feminističku nezavisnu produkciju. U međuvremenu preporučujemo vam fanzin Lihtroza koji možete slobodno preuzeti, čitati i dijeliti ovdje.

DAN 15 – Solidarnost je puno više od riječi, a ključna je za ženski pokret. Oko kojih su se pitanja solidarisale žene širom svijeta i koje su ih to borbe ujedinile? Nacrtajte ili zamislite mapu i veze koje nas povezuju i budite solidarne čak i kada mislite da ta borba „nije“ vaša.

DAN 16 – 8. mart se kroz vrijeme različito proslavljao: od štrajkova, preko protesta, šetnji, javnih akcija i proslava. Šta nam ti načini govore o vremenu i društvu u kojem živimo tj. kako se borbeni praznik žena pretvorio u majčin dan, besmisleni šoping i hiljade i hiljade uvenulih ruža i karanfila koji su nekada bili simbol naše borbe?

DAN 17 – Emancipacija žena na našim prostorima traje dugo kroz istoriju i nije bila laka. Za nju su žene ostavile živote u borbi u kući, na poslu i na frontu, ali ne uzalud. Jugoslovenske žene, doživjele su veliku emancipaciju odmah nakon Drugog svjetskog rata. Analizirajte taj napredak i razgovarajte sa svojim nanama, bakama, tetkama i drugima koje se još sjećaju tih vremena. Zahvalite im na njihovoj borbi.

DAN 18 – Jedna od najznačajnijih i najmasovnijih ženskih organizacija nastalih na našem području je Antifašistički front žena (AFŽ) koji je osnovan u Bosanskom Petrovcu, u jeku Drugog svjetskog rata 6. decembra 1942. godine. U organizaciji je djelovalo preko 2.000.000 žena. Kako su se i oko čega organizirale, te šta su sve uradile i zašto više ne postoje saznajte preko https://www.afzarhiv.org/

DAN 19 – Sada kada ste saznale nešto o slavnom AFŽ-u, saznajte kako se njihovo naslijeđe čuvalo kroz istoriju, ali i danas. Mnoge autorice, umjetnice, istoričarke, redateljice, domaće i strane su se na različite načine bavile AFŽ-om, te je zadnjih godina produciran niz zbornika, knjiga, umjetničkih radova, izložbi, tekstova, predavanja i intervencija u javnom prostoru. Za neke ste sigurno čule, a druge potražite danas. Živio AFŽ!

DAN 20 – Narodnooslobodilačka borba izrodila je niz poznatih i nepoznatih heroina, neke su i zvanično imenovane narodnim herojima. Koliko ih je u vašem gradu? Postoji li neki spomenik, bista, ploča, kip posvećen njima ili možda ulica s njihovim imenom? Ucrtajte ta mjesta na mapi vašeg grada i nastavite tragati za onima koje popularna istorija ne poznaje.

DAN 21 – Feministički kolektivi u mnogim gradovima, organiziraju feminističke ture i šetnje, planirajte učešće na nekoj od njih u Skoplju, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu ili dalje. Ako ste u Sarajevu, pročitajte nešto o jednoj takvoj šetnji koju vodi Andreja Dugandžić pod nazivom Do policijskog sata. Ženski pokret u Sarajevu u izgradnji novog svijetaovdje, te put pod noge drage naše.

DAN 22 – Upoznajte se s konceptom intersekcionalnosti unutar ženskih pokreta. Posebnu požnju posvetite pravima LGBTIQ osoba i njihovim borbama. Mnoge teoretičarke i aktivistice borbu za rodnu i seksualnu ravnopravnost vodile su istovremeno. Poznajete li neke od njih, da li ste učestvovale na nekim protestima, šetnjama i akcijama ponosa? Šta vaša bliska zajednica misli o tome? Koliko smo napredovali u zajedničkoj borbi? Koliko je i šta potrebno da svi budu slobodni biti, voljeti i živjeti? Razmislite, zaista razmislite!

DAN 23 – Danas možete pogledati programe dramskih predstava u vašem gradu. Pronađite onu koja se bavi ženskim pitanje i povedite drugaricu na jedan kulturni događaj. Kulturno uzdizanje je važan sastojak svake revolucije.

DAN 24 – Ako pišete dnevnik upišite u njega neke od sljedećih citata ili prepišite neke druge vama važne.  Napravite razglednice, book markere ili bedž sa nekim od ovih izjava i poklonite ih dragim ženama.

  • “Novac za kupovinu metle zaradila sam sama. I letim sama.” ― Dubravka Ugrešić
  • “Humor je jedini način da prevladamo depresiju.” — Slavenka Drakulić
  • “Meni se čini da su danas, kao u davnoj prošlosti, klasna i društvena pitanja ponovo srećno sastavljena sa feminizmom. Nikad nije bilo jasnije da feminizam mora biti protiv kapitalizma, odnosno da u kapitalizmu ne može uspeti ni sa jednom važnom političkom ili kulturnom agendom.” – Svetlana Slapšak
  • “Strašne žene, vještice, mističarke, antifašistkinje, crvene, mađioničarke, utopijske misliteljice, sve one povijesno i transgeneracijski utjelovljuju i pronose misao slobode, obznanjujući kako je svaki dohvat slobode, svako izboreno pravo na slobodu ujedno i čin oslobođenja.” – Biljana Kašić

DAN 25 – Danas organizirajte žensko druženje. Razgovarajte, nasmijte se i veselite. Ženska druženja su ljekovita. Za ova druženja možete koristiti i feministika karte

DAN 26 – Sjetite se svojih pretkinja, napišite njihove biografije, sakupite slike, dnevnike i objekte koji vas na njih podsjećaju. Slavite svoje majke, bake, nane, tetke, ujne, strine, dajdžinice i amidžince, komšinice i učiteljice, sestre i drugarice.

DAN 27 – Bavite li se sportom? Poznajete li neke žene uspješne u raznim sportskim disciplinama. Proučavajte njihove živote i vježbajte. U zdravom tijelu, zdrav duh!

DAN 28 – Ko gradi i upravlja gradovima? Gdje su žene u arhitekturi, urbanizmu i oblikovanju naših prostora? Šta znate o njima? Uključite se u akcije koje se bave očuvanjem prirode i okoliša, učestvujte na javnim raspravama, istražujte i dijelite, poslušajte razgovore o ženama u arhitekturi ili potražite zgrade u vašem gradu koje su projektirale žene. Nešto na ovu ovu temu možete poslušati ovdje.

DAN 29 – Pročitajte prošlogodišnje tekstove o 8. martu, objavljene na portalu Feministika.ba u tematu 3

DAN 30 – Proslavite 8. mart borbeno, sa svojim drugaricama! 

Udruženje za kulturu
i umjetnost - CRVENA
www.crvena.ba

Udruženje za kulturu
i umjetnost – CRVENA

KONTAKT

Ukoliko te već nismo kontaktirali, a želiš da daš svoj doprinos, molim te da nam pišeš na uredništvo@feministika.ba