Kratki izvještaj o odmoru i umoru

Mar 2, 2023 | U fokusu, Osmi mart, temat

Autor/ica: Feministika

Feministika je u suradnji s magazinom Fashion.beauty.love kratkom anketom istražila da li se žene odmaraju dovoljno. Od 20.2. do 28.2.2023. online anketu popunile su 1004 žene, sa svih strana svijeta i iz zemlje te s nama podijelile da li se, koliko, kada i kako odmaraju, ali i koliko dugo spavaju, jer spavanje je znamo najbolji odmor za tijelo. Hvala im svima od srca za odvojeno vrijeme kao i za intimne detalje koje su podijelile s nama.

Uzorak nije bio slučajan, bio je mahom ograničen na čitateljice Fashion.beauty.love te one do kojih je anketa došla kotrljajući se društvenim medijima. Većinu našeg uzorka čine zaposlene žene iz gradova. Uzorak nije bio geografski ograničen, te su na pitanja odgovarale žene koje žive u našoj i u okolnim zemljama kao i više njih u inostranstvu, zbog čega uzorak ne predstavlja neku određenu populaciju. Statističkim rječnikom rečeno uzorak nije bio reprezentativan tako da ne možemo iznositi nikakve generalne zaključke. Ipak možemo izvijestiti o onome što smo saznali, uz nadu da će indikacije iz ovakvog uzorka biti moguće provjeriti i dodatno ispitati na reprezentativnom uzorku za zemlju ili regiju. Tek onda bi mogli izvoditi neke stvarne zaključke o tome koliko, kako i šta sve rade žene, muškarci i svi ostali, različitih klasa i rasa, naseljeni u gradovima i selima, te šta, koliko i kada rade na poslovima, u zajednicama i u domaćinstvima.

Šta kažu 1004 žene koje su odgovorile na našu anketu?

Najveći broj se kratko odmara i kratko spava. Naravno, situacije se razlikuju, pa tako, očekivano, više vremena za odmor nalaze one koje ne brinu o drugima. Takvih je vrlo malo. Većina drugih, ako su zaposlene na puno radno vrijeme od 8 sati rada, s uglavnom pola sata pauze, odmara ne više od jedan sat. Skoro 20 posto ne odmara nikako ili odmara dnevno manje od pola sata. Kada je u pitanju san, većina spava između 6 i 7 sati. Dosta ih spava kraće. Čak sedamdeset posto svih spava manje od 7 sati. One dakle nisu ni blizu onih preporučenih 8 sati sna. Između 7 i 8 sati spava oko dvadesetak posto anketiranih, a manje od 5 sati oko 5 posto. Jednostavnom matematikom, kada od ukupnog vremena rada oduzmemo pauzu, kratki odmor i spavanje, možemo zaključiti da značajna većina radeći provede i do 16 sati dnevno.

Što se tiče oblika odmora, omiljeni način da se predahne je čitanje knjiga, a slijede šetanje i neki oblik treninga. Žene se odmaraju i čišćenjem koje za mnoge zamjenjuje meditaciju. Jedan broj žena se odmara i uz masturbaciju, lake droge i seks. Rijetko se koja odmara duže od dva sata dnevno. Ovaj “luksuz” nemaju mnoge tj. većina koja navodi da se nikada ne odmara. One se, kao što jedna anketirana žena žargonski navodi, “tiltovane sruče na krevet” ili zaspu prije nego što se završi uvodna špica Netflix serije koju žele pogledati. Majke novorođenčadi i male djece ne odmaraju nikada, kao ni one koje se brinu o nekom starijem članu familije ili “drže sva četiri ćoška kuće”.

Dijalektika odmora i umora

Od manjka odmora, nedostatka sna i drugih pritisaka se “puca po šavovima” i oboljeva, a čak ni takva situacija pojedine ne rješava osjećaja krivice koji ih proganja svaki put kada sjednu da odahnu. Neke su tek radikalna tjelesna upozorenja primorala da počnu da se odmaraju. Poneka navodi da ako želi preživjeti mora odbaciti i osude i grižnju savjesti i jednostavno ne raditi ništa. Tijelu treba odmor, ne samo da bi bilo zdravo i pokretno, nego da bi moglo misliti, stvarati, slobodno biti. Zato naredni put kada osjetite umor, zaustavite se, lezite i šutite koliko god da je potrebno. Zavisno od toga šta vam odgovara odlične metode za relaksiranje duha i tijela mogu biti ples, šetnja, joga, meditacija, kuhanje, ispijanje vina i svakako grljenje s partnerom ili kućnim ljubimcem. Čitanje i ispijanje kafe s drugaricama isto.

Slobodne ste naći vrijeme za sve druge male i velike stvari koje vas relaksiraju, a slobodne ste isto tako savjetovati i drugaricama koje previše rade i premalo odmaraju. Dobro se odmorite svaki dan, spavajte koliko je potrebno i pokažite otpor kada vas neko pokušava zaustaviti u tome. Odmor je vaše pravo i vaša potreba. Ako je neka stvar vrijedna borbe to je pravo da se dahne, da se dahne dušom, svaki dan, svake sedmice, svakog mjeseca, godišnje.

 

Udruženje za kulturu
i umjetnost - CRVENA
www.crvena.ba

Udruženje za kulturu
i umjetnost – CRVENA

KONTAKT

Ukoliko te već nismo kontaktirali, a želiš da daš svoj doprinos, molim te da nam pišeš na uredništvo@feministika.ba