Potrošnja kalorija po tipu kućnih aktivnosti

Apr 20, 2023 | rubrika, Kućni poslovi

Neurolozi su nedavno zaključili da pranje suđa ima pozitivne učinke na mozak i kognitivne funkcije pa čak i da produžuje život. Pranjem suđa se fokusirate na zadatak, pozorna ste, ne radite ništa drugo. Samo ste voda, prljavo suđe i vi. Ja perem suđe. Ja perem suđe.

Zna se šta se kad i kako pere. Prljavo suđe se prethodno sortira prema vrsti, stepenu prljavštine i masnoća, te redoslijedu sušenja. U zagorenu tavu se naspe prokuhala voda i trun deterdženta. Nek stane. Sudoper se napuni toplom vodom. Beštek se ubaci prvo, a onda tanjuri. Spužva se uzme u ruku, ruke uđu u vodu. Ja sanjarim. Šolja vamo, šolja tamo, džezva, rende, još đevđir samo. Curenje vode je lijepo, ali rastrošno. Šerpu perem na kraju. Uronim je u vodu. Lijevom rukom uhvatim ručku, a desnom u kojoj je spužva činim krugove po unutarnjem rubu šerpe od inoksa. Stavila sam i deterdžent. Pritišćem svim prstima. Ja perem šerpu, ja perem šerpu. Vanjskom dnu se ne posvećujem dovoljno, trebalo bi ga izribati žicom u budućnosti. Raste toranj od suđa. Na vrhu balansira poklopac.

Dok perete suđe možete marširati u mjestu ili rastezati listove. Razdvojite noge, propnite se na prste, ostanite tako par sekundi i onda se polako stopalima spustite na pod. Ponavljajte ovo dok god ima prljavog suđa. A možete samo napinjati i otpuštati mišiće stražnjice. Ja stišćem dupe, ja stišćem dupe.

Zapamtite, kućnim radom trošite ogroman broj kalorija. Istraživanja su pokazala da obavljanjem kućnih poslova možemo sagorjeti skoro pa 1500 kalorija dnevno, koliko je to samo mjesečno?! Vaš dom je vaša teretana. Doživotno besplatno članstvo. Ah, kakva sreća!

Prilikom obavljanja bilo kojeg kućanskog posla, tijelo držite uspravnim. Ono što možete raditi sjedeći, radite sjedeći. I dok sjedite, tijelo držite uspravnim.

Prašina se briše prije usisavanja.

Usisavati je poželjno najmanje dva puta sedmično. Usisavanje je dobro za gornji dio leđa, noge, stražnjicu, mišiće i opću čistoću kuće. Potrošićete preko 100 kalorija. Ne koristite samo ruke i ramena, uključite čitavo tijelo, napnite mišiće. Krećite se polako dok istežete sve mišiće. Usisivač će vam pružati dovoljno otpora. Ja vučem, on vuče. 

Lezite potrbuške. Jednom rukom podignite kauč, a drugom usisavajte. Povucite s lijeva na desno duž čitave lajsne. Ne činite nagle pokrete. Vaše kretnje treba da su odmjerene i planirane. Čista ekonomija. Potom, promijenite ruku. Vuf vuf, njam njam. Zvuk usisane grožđice i lego kockice.

Popnite se na stolicu. U jednu ruku uzmite usisivač i neka on bude vaš uteg. Drugom rukom uhvatite crijevo, sa nastavkom predviđenim za to usisavajte plafon, istovremeno podižući usisivač. Dobro, ali krajnje pažljivo se istežite dok dohvaćate paučinu i prašinu. Pomjerajte stolicu po sobi i pazite da ne padnete. Kad ste na sredini, ne možete da ne primjetite da se na vašem lusteru nakupila prašina, pa ćete otići po krpu. Dva brisanja, dva ispiranja najmanje. Moguće je da ćete biti natjerani i da skinete luster i operete ga u sudoperu, lavoru ili kadi. Čini vam sreću to što se prljavština skida. Pustite luster da se ocijedi i završite sa usisavanjem plafona.

Usisivač je vaš kućni prijatelj, pažljivo ga koristite. Nije dobro usisavati brzo, nego valja polako i temeljito. Ne usisavajte samo u jednom smjeru, usisava se u smjeru istok-zapad, sjever-jug. Ne trzajte kabl, ne uvlačite ga naglo, mogao bi porušiti stvari, koga ozlijediti. Vaše dijete!!! Sklonite dijete na sigurno. Izvucite kabl iz utičnice, držite u ruci i usmjerite prema kućištu, te nogom pritisnite dugme za uvlačenje i pustite kabl. Redovno praznite vrećicu, čistite filter i uklanjajte dlake s četke. Bi biii vuuuf, kaže vaše dijete. I pokaže na nos.

Ako koristite usisivač za uklanjanje slina iz zapušenog nosa vašeg djeteta, prije nego na crijevo nataknete aspirator za sline, pobrinite se da je jačina usisivača podešena na umjerenu. Svi kažu da to nije važno, jer cjevčica regulira jačinu usisa, no uzmite to s rezervom. Ipak je malo dijete u pitanju. Proizvođači odgovorno tvrde da ovaj postupak ne oštećuje sluznicu djeteta, pa ga se ne bojte koristiti, izuzetno je učinkovit. Obavezno dajte djetetu da usisava, to će ga osloboditi straha od usisavača i negativnih konotacija i što je najvažnije, naučiti da usisava.

Nakon usisavanja briše se pod. Brisanje podova je sjajna kardio vježba, a uključuje i intenzivan rad ramena i nadlaktica. Dignite namještaj u zrak. Raskrčite prostor i pripremite ga za brisanje. Napunite kantu toplom vodom i čepom sredstva za čišćenje podova. Uronite krpu, izronite, ocijedite, nataknite na zoger. Raširite noge u bokovima. Čvrsto stanite. S obje ruke posegnite i povucite zoger. Naprijed, nazad, naprijed, nazad, snažno povlačite. Ja perem pod, ja perem pod. 240 kalorija po satu. Ipak, pod je bolje prati s krpom u ruci, nego zogerom. Čučnite. Kleknite. Stanite na sve četiri i istegnite gornji dio tijela, potom stisnite sve mišiće. Zatim pravite velike pokrete rukom. Pogledajte u krpu i vidjet ćete otisak vlastite ruke. Saperite krpu više puta. Čučnite. Kleknite. Ponavljajte pokrete rukom. Ja ne čistim, ja vježbam. Dobro se istegnite.

Iako ribanjem pločica i kupatila sagorjevamo tek oko 75 kalorija, to je izvrsna vježba za jačanje bicepsa. Uzmite staru četkicu za zube, umočite u tekućinu spravljenu od prirodnih kiselina, limuna i octa i mahnito utrljavajte po fugama. Na sapirite odmah nego malo ostavite da stoji, dok pristavite ručak.

Sedmična, mjesečna ili sezonska spremanja, takozvana velika spremanja, beskonačan su set vježbi i odlična zamjena za teški trening. Primjerice, pranjem prozora gubimo 320 kalorija, peglanjem vrtoglavih 420. Učestalo pomjeranje, dizanje i spuštanje namještaja po kući, teških ormara, kreveta i kauča, klofanje i ručno pranje tepiha, skidanje, pranje i montiranje zavjesa, okretanje madraca, vjetrenje jorgana i jastuka, laštenje parketa, sve će ove vježbe do neslućenih granica povećati vašu snagu i izdržljivost. Da ne govorimo o bacanju smeća, gotovo pa svakodnevnoj aktivnosti. Napunite velike kese smećem i krenite pješke sa sedmog sprata, niz stepenice. Dok silazite usput pokupite i vreće smeća koje su vaše komšije ostavile pred vratima . Vratite se pješke na sedmi sprat, brojeći stepenice i ponavljajući prezimena sa pločica na vratima stanova vaših komšija. Know thy neighbour. Mašite rukama.

 

Udruženje za kulturu
i umjetnost - CRVENA
www.crvena.ba

Udruženje za kulturu
i umjetnost – CRVENA

KONTAKT

Ukoliko te već nismo kontaktirali, a želiš da daš svoj doprinos, molim te da nam pišeš na uredništvo@feministika.ba