Jedi, ne jedi, štedi

Jan 18, 2023 | Kućni poslovi, rubrika

Najpotrebnije su one stvari koje su nužne za održavanje života i zdravlja. Pored zraka i vode, najpotrebnija je hrana. Hrana obnavlja i grije naše tijelo i osposobljava nas za rad. Jesti se mora jer se mora raditi.

Organizacija prehrane poseban je izazov za svako domaćinstvo. Sredstva su ograničena, a potrebe ukućana raznolike. Planiranju, nabavci i potrošnji hrane mora se pristupati pažljivo i odgovorno. Prije svega, osnovno je znati šta kome treba i šta ko voli. Šta ta osoba radi u životu i koliki joj je utrošak snage? Da li je ta osoba mala ili velika, stara ili veoma mlada, trudna ili kronično bolesna? Kakva je uloga tih namirnica, kakav je njihov značaj za organizam tog pojedinca, svih ukućana? Namirnice i njihova energetska vrijednost se moraju poznavati. Kao i tehnike obrade hrane.

Pri planiranju jelovnika prvo procjenjujemo stanje fasunge i budžet. Frižider, zamrzivač i ostava. Šta imamo i šta možemo s tim? Koji je rok valjanosti? Šta se mora potrošiti, a šta bismo trebali baciti? Zbog budžetskih ograničenja, podsjećamo se na jeftinije i sezonske namirnice koje su bogate hranjivim tvarima, kao što su grah, zob ili ovas, kvinoja, jaja, krompir, leća, banana, jabuka, sjemenke od bundeve, zamrznuto voće i povrće, piletina, srdele, kokice i puter od kikirikija, luk. Također, mladi sir, mrkva, kupus, zelena salata, cvekla, pastrmka, paradajz iz konzerve i mnoge druge stvari. Palenta! Glava od lososa. Šta nam od namirnica fali? Da bi imali uravnoteženu prehranu, dnevni jelovnik sastavljamo tako što u obroke uključimo bar po jednu namirnicu iz svake od grupa hrane. Namirnice su klasificirane prema biološkoj vrijednosti, a osnovna je podjela na žitarice, mlijeko i mliječne proizvode, meso, perad, ribu ili jaja, voće i povrće, na šećer ili med.

U kupovinu ako ne moramo, ne idemo. Ako moramo, pristupimo joj hladne glave. Kriza je, neke od namirnica su u odnosu na prošlu godinu i prošli mjesec poskupjele za 100%, pa dok inflacija ne oslabi banane više ne jedimo, kao ni piletinu. Smanjimo i žitarice. Rat je. I jaja. Mlijeko ne pijmo. Napravimo spisak i čvrsto ga se držimo.

Probajte da nekada uopće ne jedete. Ma kako mali i na oko neznatan pokret učinili, aktivnost mišića će povećavati i energetsku potrebu tijela, pa bar jednom sedmično neka čitavo domaćinstvo legne i ne mrda, ne radi ništa. Tako ćemo smanjiti glad i odgovorno se odnositi prema budžetskim ograničenjima. A i ekološki otisak domaćinstva će biti manji. 

Kada idete u nabavku čvrsto se držite plana kupovine i spiska. Ne vodite djecu sa sobom u kupovinu. Dozvoljeno je voditi samo dijete od nula do devet mjeseci starosti, koje još uvijek nema potrošačku svijest. Budite svjesne svih zamki koje vam se spremaju. Sa sobom uvijek nosite digitron. U trgovinu uđite pažljivo. Sve je namješteno s namjerom da vas navede na kupovinu i natjera da odstupite od plana i spiska. Krećite se polako. Ne trpajte robu u kolica odmah na ulazu, prošetajte malo, napravite koji krug. Ništa ne dodirujte. Ne degustirajte. Ne gledajte pravo. Poznato je da se na centralnim pozicijama nalaze najskuplji proizvodi. Gledajte gore i dole. Provjerite šta je na akciji i da li je neka od tih namirnica na vašoj listi. Ne bacajte pare kupovinom proizvoda koji su na akciji, a koji vam ne trebaju. Izuzetak su akcije na fasungu, kao što su kafa, ulje, šećer ili brašno. Kada napunite korpu ili kolica  i kada mislite da ste završili s kupovinom, stanite i dobro pogledajte u to što ste odabrali. Zapitajte se za svaki proizvod: Da li je ovaj proizvod stvarno potreban našem domaćinstvu. Da li je on na listi?  Izvadite ponešto.

Dok čekate red na kasi gledajte pravo u kasirku. Ne skrećite pogled na police lijevo ili desno. Slažite namirnice na pokretnu traku, prvo najteže. Ostanite fokusirana do kraja. Ni Snickers, ni baterije, ni brijač, ni kesa. Ni slučajno kesa! Podrazumijeva se da imate ceker. Ako nam je šta naša borba dala, to su besplatni cekeri.

Na osnovu primarnog istraživanja sprovedenog među prijateljima i prijateljicama izvršena je analiza dostupnih cekera proizvedenih u civilnom sektoru kao jednom od vođećih proizvođača cekera. Ocjenjivao se kvalitet i izgled. Prema rezultatima istraživanja, na prvom mjestu se našao ceker Dana arhitekture iz 2019. godine. Jako izdržljiv i oku ugodan. Svijetlosive boje s bijelim slovima i podužom ručkom, širine oko šest centimetara koja se lijepo smješta na rame. Idealan za sve vrste tereta. Podnosi mašinska pranja. Prvo mjesto djeli s cekerom Mašina.rs. Veoma čvrst materijal, pretežno tamnosive boje sa crvenom postavom na ručkama. Također podnosi velike mase, a zgodni su i natpisi na njemu: Dostojanstven rad za sve, Kultura i umjetnost svima, Na prvoj liniji fronta: žena, majka, radnica, itd. Ogroman je broj cekera jeftinije proizvodnje od tankog pamuka, pogodnih za zeleniš s pijace i eventualno jednu konzervu pomodori pelati, kao što je ceker Rosa Luxemburg Stiftung, Ured u Tuzli; ceker s tabelom deklinacije članova na njemačkom jeziku od Goethe Instituta; ceker zdravlja i imuniteta Festivala MESS “Holistic choice Pharma Maac i Orthomol” i mnogi drugi slični. Višestrukim pranjem blijede i gube na kvaliteti.

Kada god možete, kupovinu obavljajte četvrtkom, u pratnji starije osobe koja ima vlastiti penzionerski ček. U mnogim trgovinama četvrtkom penzioneri ostvaruju popust od 10% što je izvrsna prilika da nešto uštedite. Popust se ostvaruje i u pojedinim apotekama, pa možete značajno umanjiti iznos za svoje mjesečno sljedovanje. Ako nemate vlastitu stariju osobu, razmislite o mogućim alternativama. Sigurno da u vašem komšiluku ili među roditeljima vaših prijatelja ima bar jedna starija osoba s penzionerskim ispravama, spremna da budu vaša starija osoba za popust.

Važno je procijeniti koliko su opravdana vremenska i financijska ulaganja u stariju osobu. Ako je ta osoba teže pokretna, to će od vas zahtijevati da joj pomognete da se kreće i učinite sve da joj olakšate pratnju do trgovine ili apoteke. Sve će trajati duže. Razmislite, da li bi možda ulaganje u hodalicu za tu osobu bilo isplativo. Inače, za odlazak u nabavku sa starijom osobom, najbolje je birati mjesta koja u produžetku imaju i café bar, pa vas ta osoba može sačekati i popiti kafu ili čaj dok vi obavljate kupovinu. I gledati u razigranu dječicu u igraonici koja se nalazi pored. Malo prije nego što ste dočekali svoj red na kasi mahnite toj osobi, neka ustane i dođe pokazati ček. Kupite joj jednu čokoladicu.

Ceker možete zakačiti na hodalicu vaše starije osobe.

Udruženje za kulturu
i umjetnost - CRVENA
www.crvena.ba

Udruženje za kulturu
i umjetnost – CRVENA

KONTAKT

Ukoliko te već nismo kontaktirali, a želiš da daš svoj doprinos, molim te da nam pišeš na uredništvo@feministika.ba