Instalacija: Žene i nadanja današnje žene

Dec 29, 2023 | stvaralaštvo

Tagovi: nadanja , želje , žena , žene
Autor/ica: Feministika

U ovo predpraznično vrijeme, na ulazu u novu 2024. godinu, dok zajedno odbrojavamo zadnje sekunde ove, veoma teške i napete godine, završavamo nezavršene poslove i sumiramo troškove, svuda oko nas traju ratovi, ginu nevini, traje uništavanje svijeta i ljudi, i sve je teže radovati se budućnosti.

Svjesne da je vrlo malo u našim rukama, sve što možemo je da želimo, maštamo i nadamo se. Zbog toga smo i sve druge zamolile da stanu i nakratko sanjare, da zamisle da su ulovile zlatnu žabu, ribu, pticu ili zvijezdu padalicu i požele da im se ispuni želja, dvije ili tri. Sve smo ih sakupile i eto ih tu pred vama, sve na jednom mjestu spremne na ispunjenje. I kao da sve one govore u isti glas, o istim stvarima misle, sanjare, žele i sebi i drugima. U očekivanju čuda, pozivaju nas na zajedničku viziju boljeg i mirnijeg svijeta, potičući nas da radimo manje, volimo i uživamo više dok zajedno gradimo društva ljubavi i razumijevanja. Sve želje koje su zamislile pročitajte na instalaciji u Historijskom Muzeju BIH ili ovdje

Neka njihove želje postanu stvarnost, a nova godina neka donese prestanak ratova, dobro zdravlje svima, ljubav, sigurnost i zajedništvo.

 

Autorice: Danijela Dugandžić i Lala Raščić

 

Proizvodnja: Feministika, CRVENA produkcija 2023. u suradnji s magazinom Fashion.beauty.love

 

Tehnička podrška: Zlatan Filipović, Haris Sahačić i Sanel Guhović

 

Podrška: Kvinna till Kvinna, Historijski muzej BiH, Fond otvoreno društvo BiH, Olof Palme International Center, Mediterranean Women’s Fund, prijatelji, prijateljice, druge i drugi koji su pomogli na bilo koji način.

 

 

Udruženje za kulturu
i umjetnost - CRVENA
www.crvena.ba

Udruženje za kulturu
i umjetnost – CRVENA

KONTAKT

Ukoliko te već nismo kontaktirali, a želiš da daš svoj doprinos, molim te da nam pišeš na uredništvo@feministika.ba