Centralna uloga frižidera u domaćinstvu

Oct 24, 2022 | Kućni poslovi, rubrika

Tagovi:

U kući je najvažnija kuhinja. Ona je centralni pogon svakog domaćinstva. U kuhinji se odvija najviše kućanskih poslova. Tu se skladišti i priprema hrana koja nam je potrebna za život. 

Glavno je da kuhinja nije ni mala, ni velika, već dovoljno velika da ženi uštedi nepotrebne kretnje. U kuhinji treba sve da je nadohvat ruke, da je istovremeno i praktična i suvremena i opskrbljena sa svim potrebnim aparatima. Kuhinja mora imati donje i gornje elemente, radnu površinu, šporet i usisivač pare, sudoper i dovoljno mjesta za odlaganje hrane i kuhinjskih potrepština. I posebno namijenjen prostor ispod sudopera, za odlaganje smeća.

U kuhinji je najvažniji frižider. U frižideru držimo većinu namirnica. U prosjeku dnevno, dvadeset do pedeset puta otvorimo frižider. Vrata frižidera se magnetom pri zatvaranju priljube uz kućište i tako se hrana štiti od okoline. U frižideru je i hladnjak gdje držimo smrznute namirnice. Frižider stalno radi. Karakterizira ga lijep vanjski izgled, glatkoća i otpornost na udarce. Unutrašnji raspored je dobro organiziran, a sadržaj je pristupačan i veoma osvijetljen. Veća zajednica trebaće veći frižider.

Pun frižider unosi mir i sigurnost u domaćinstvo. Punjenje i pražnjenje frižidera je jedan od važnih životnih ritmova. Nema ništa tužnije od pogleda na prazan frižider.

Frižider je ujedno i veoma opasno mjesto, mjesto kontaminacije, biljnih i životinjskih otrova i mrtvih tvari. Od ogromne je važnosti starati se o njegovoj čistoći. Frižider treba temeljito čistiti svakih dva do tri  mjeseca, a u  međuvremenu ga rutinski, tu i tamo, treba malo prebrisati.

Frižider se nikada ne pere abrazivnim sredstvima za čiščenje, dovoljno je malo sirćeta ili deterdženta za suđe razblaženog u vodi. Može i soda bikarbona. Frižider prvo isključite iz struje. Iz njega izvadite sve namirnice. Ako je zima, složite ih na balkon. Ako nemate balkon, poredajte namirnice po simsu prozora. Ni slučajno namirnice ne ostavljajte na sobnoj temperaturi jer se tako razmnožavaju bakterije. Iz frižidera izvadite sve police i fioke. Stavite ih u veliki lavor i zalijte sa par litara tople vode, ako imate kadu, još bolje.  Nek stoje tako dok se vi ne pobrinete za zamrzivač. Izvadite, pomirišite, ako treba bacite, a potom zamotajte preostalu smrznutu hranu u novine, poredajte na tacnu i odnesite  na  balkon. U šerpu ili neku posudu ulijte vruću vodu i stavite u zamrzivač neka isparava. Postupak mijenjanja vode ponovite par puta jer se voda brzo hladi. Na dno zamrzivača stavite neku dublju posudu koja će skupljati vodu i led, a na pod, uz rub samog frižidera, prostrite peškir ili krpu, za apsorpciju vode koja će curiti. Krpu više puta ocjedite. Led nikad ne otapajte nasilnim struganjem sa oštrim predmetima jer bi moglo doći do curenja freona i nepopravljivog kvara na vašem frižideru.

Krenite sa čišćenjem. Krpu zavucite svuda, posebno u ćoškove i udubljenja. Ne zaboravite odvodni kanal, jer tu postoji opasnost od nakupljanja plijesni koja je opasna po život. Dok perete frižider, krpu više puta saperite. Krpa mora biti čista. Pomozite se i spužvicom i pažljivo izribajte zidove i dno frižidera. Krpom nataknutom na kažiprst i srednji prst očistite keder (gumena brtva) na vratima frižidera. Tu se nalaze razne masnoće i kojekakve mrve i otpaci. Pazite da to radite polako i nježno, uđite u svaki kanal. Led se već istopio, a voda iscurila, pa lijepo očistite i zamrzivač. Kada perete posude i police koje su se namakale u mlakoj vodi, dobro obratite pažnju na metalni ili plastični okvir polica. Sa čačkalicom, iglom ili sličnim oruđem, pređite preko linije gdje se spajaju polica i okvir. Ne biste vjerovali kakvih se tu prljavština može nakupiti i  kakve probleme to  može izazvati. 

Kada ste sve dobro oprali i osušili, možete pristupiti slaganju namirnica. Najprije pobacajte šta vam ne treba ili čemu je istekao rok. Prestanite se zavaravati. Prestanite sa nerazumnom kupovinom hrane. Počnite planirati nabavku i potrošnju. Optimalno funkcioniranje frižidera ovisi o njegovoj opterećenosti. Nagurate li više hrane nego što može stati, utječete na protok zraka, na valjanost i trajnost namirnica, na život uopće. Svaku ambalažu, teglicu, posudicu, dobro prebrišite, posebno dno. Zbog nemarnog rukovanja tu se često nakupi sadržaj koji je iscurio iz ambalaže, različite masnoće koje ostavljaju ljepljive tragove  i štetne su za zdravlje. 

Namirnice se u frižider ne slažu tek tako. Postoje pravila. Ne gurajte svježu brokulu, ako imate, u gornju policu misleći da je svejedno gdje ćete je smjestiti. Gornja polica ima najveću temperaturu i ona služi za odlaganje ostataka hrane i već skuhane hrane, hrane koju ćete vjerovatno baciti. Na srednju policu stavite sir, jaja i mliječne proizvode. Tu se sreću dvije temperature i tu im je najbolje. Na donjoj polici je već dosta hladnije, i tu držite meso, ako ga imate. U fioci, na dnu frižidera držite povrće i neko voće. Voće koje nikada ne trebate stavljati u frižider su kajsije, banane, kivi, dinje i dunje, nektarine i breskve, šljive i kruške i paradajz jer emituju etilen koji može biti fatalan. Izvadite kruške, avokado i šljive iz frižidera. Većini povrća je bolje na hladnom, ali izvadite  krompir i batat za bebu  iz frižidera, jer se škrob pretvara u šećer. Voće i povrće, nikada nemojte prati prije stavljanja u frižider, nikada! Police u vratima su toplije od svega. Na srednje manje police stavite raznorazne teglice sa džemovima, sosevima, flašice, limenke i slične stvari, tubu senfa i majonez, na donju policu mlijeko, jogurt, vino, sirće i vodu, a na vrhu nek bude neki sirup za bebu, suhe šljiva za bebinu stolicu, lijekovi za mamu, načeta glavica češnjaka i teglica sa zelenom biljnom materijom koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, za roditelje. Izvadite češnjak iz frižidera, slađi je kad je vani. 

Ne shvaćajte ovo olako. Čistoća i pravilan raspored u frižideru, garant su našeg zdravlja.  Svako malo pomirišite frižider. Ne ustručavajte se da u posjeti prijateljima pohvalite ili kritizirate raspored u njihovom frižideru, jer tako štitite i njihovo zdravlje. 

Vaš frižider nije privatna stvar. Odlijepite zelenu salatu od zida frižidera i bacite je. Sirota se smrzla. 

 

 

 

 

 

 

Udruženje za kulturu
i umjetnost - CRVENA
www.crvena.ba

Udruženje za kulturu
i umjetnost – CRVENA

KONTAKT

Ukoliko te već nismo kontaktirali, a želiš da daš svoj doprinos, molim te da nam pišeš na uredništvo@feministika.ba